Yoga

Yoga is een holistische en eeuwenoude praktijk die duizenden jaren geleden is ontstaan in India. Het omvat een breed scala aan fysieke, mentale en spirituele disciplines. Het doel was het bereiken van verlichting.

Yoga is wereldwijd populair geworden vanwege de talloze gezondheidsvoordelen, waaronder stressvermindering, verbeterde flexibiliteit, verhoogde kracht, een betere houding en een algeheel welzijn. Het wordt beoefend door mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, en er zijn verschillende stijlen en benaderingen om aan verschillende behoeften en voorkeuren te voldoen. Of het nu gaat om fysieke fitheid of spirituele groei, yoga biedt een allesomvattend systeem om een gezonder en meer gebalanceerd leven te leiden.

Het woord “yoga” is afgeleid van het Sanskriet woord “yuj,” in het Nederlands ‘juk’, wat verbinden betekent. Door de geest, het lichaam en de ziel te verenigen en een staat van innerlijke rust, zelfbewustzijn en zelfverwerkelijking te bereiken, zou deze staat van verlichting bereikt kunnen worden.

Yoga omvat verschillende technieken en oefeningen, waaronder fysieke houdingen (asana’s), adembeheersing (pranayama), meditatie (pratyahara, dharana, dhyana) en ethische principes (yama’s en niyama’s). Tegenwoordig wordt yoga beoefend om een gezonde en gebalanceerde levensstijl te cultiveren.

Yoga heeft een rijke filosofische basis, waaronder concepten zoals de acht ledematen van yoga, zoals beschreven door de wijze Patanjali in de Yoga Sutra’s:
1. Yama’s zijn ethische principes over hoe de beoefenaar zich verhoudt ten opzichte van de buitenwereld. aan om ethische principes te volgen, zoals geweldloosheid (ahimsa).
2. Niyama’s zijn ethische principes over hoe de beoefenaar zich verhoudt ten opzichte van de binnenwereld, bijvoorbeeld satya, waarachtigheid.
3. Asana’s zijn yogahoudingen die flexibiliteit, kracht en balans verbeteren. De houdingen stimuleren het zenuwstelsel en kunnen zo ook ontspanning bevorderen en stress verminderen.
4. Pranayama is de kunst van het beheersen van de ademhaling. De adem wordt gezien als levensenergiede geest kalmeren, de longcapaciteit vergroten en de algehele vitaliteit verbeteren.
5. Pratyahara is het terugtrekken van de zintuigen. Het is een voorbereiding op meditatie.
6. Dharana is het beoefenen van concentratie. De wervelingen van het denken worden waargenomen. Het is een voorbereiding op meditatie.
7. Dhyana is meditatie. Meditatie wordt gebruikt om mentale helderheid, concentratie en emotionele rust te ontwikkelen. Pratyahara, dharana en dhyana samen is tegenwoordig ook wel bekend als mindfulness.
8. Samhadhi, verlichting, wordt bereikt door het beoefenen van de voorgaande stappen. Samhadhi kan niet afgedwongen worden volgens de yogatraditie, het overkomt je.