Work-outs

Jezelf regelmatig fysiek inspannen heeft veel voordelen voor je gezondheid. Bij ‘waar de zon schijnt’ bieden we yoga-based power work-outs aan, losjes gebaseerd op het HITT trainingsprincipe. In weinig tijd (30 minuten) doe je een complete work-out! Tijdens de work-out wisselen we intensieve oefeningen (gebaseerd op yoga houdingen) af met korte rustperiodes. Bijvoorbeeld;

We doen 6 verschillende yoga based oefeningen, waarbij we 30 sec. per oefening doen gevolgd door 10 sec. rust.
Na 1 set van 6 oefeningen nemen we 1 minuut rust.
In het totaal doen we 3 tot 5 sets.

We werken met rondes (op tijd), daarom kun je je eigen tempo bepalen. De oefeningen kunnen verzwaard worden met barbells, dumbells of kettlebells.

Waarom zou je, naast bijvoorbeeld het doen van yoga/wandelen/fietsen, ook nog dit soort power work-outs doen?
*Gewichtsbeheersing: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verbranden van calorieën en het handhaven van een gezond gewicht.
*Sterkere botten en spieren: krachttraining helpt bij het opbouwen van spiermassa en versterkt de botten, wat belangrijk is voor het behoud van de botdichtheid en het voorkomen van osteoporose.
*Conditie: hart, bloedvaten en longen worden getraind.
*Bloedwaarden: trainen heeft positief effect op de bloeddruk en cholesterol.
*Coördinatie: een beter lichaamsgevoel vermindert de kans op vallen en dus botbreuken!
*de Kracht van de Community: door in een groep te trainen, motiveer en stimuleer je elkaar.

Een les meedoen? Boek nu

After-burn na een power work-out?
Misschien heb je weleens gehoord van het zogenaamde “afterburn effect” na een power work-out of HIIT-training. Het afterburn effect, ook bekend als excess post-exercise oxygen consumption (EPOC), verwijst naar het verhoogde energieverbruik dat optreedt na het voltooien van een intensieve fysieke activiteit, zoals een HIIT-training. Dit betekent dat je lichaam na de training extra calorieën blijft verbranden, zelfs als je al gestopt bent met oefenen.
Tijdens een intensieve HIIT-training worden grote hoeveelheden zuurstof verbruikt om aan de energiebehoeften van je lichaam te voldoen. Na de training moet je lichaam deze zuurstoftekorten herstellen en de normale fysiologische functies herstellen, wat leidt tot een verhoogd metabolisme en een verhoogde energiebehoefte. Dit resulteert in een hoger calorieverbruik dan normaal, wat het afterburn effect wordt genoemd.
Het afterburn effect kan tot enkele uren na de training aanhouden, afhankelijk van de intensiteit en duur van de oefening. Het exacte aantal extra calorieën dat na de training wordt verbrand, varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van factoren zoals de intensiteit van de training, de trainingservaring, de lichaamssamenstelling en het fitnessniveau.
Het afterburn effect is een van de redenen waarom HIIT-training vaak wordt geprezen om zijn effectiviteit bij vetverbranding en het stimuleren van het metabolisme. Het kan een positieve invloed hebben op het behoud van spiermassa en het verlies van lichaamsvet.
Het is echter belangrijk op te merken dat het afterburn effect slechts een van de vele factoren is die bijdragen aan gewichtsverlies en fysieke fitheid. Een gezond dieet, voldoende rust en regelmatige lichaamsbeweging blijven belangrijke pijlers van een gezonde levensstijl en gewichtsbeheer.