Koud water therapie

Koud water therapie of training, we lezen en horen er steeds meer over. De methode van Wim Hof is inmiddels onderbouwd met flink wat wetenschappelijk onderzoek en er lopen ‘as we speak’ vervolgstudies met veel belovende resultaten. Bij koud water training/therapie stellen we het lichaam bloot aan koud water als onderdeel van een trainings- of therapeutisch proces.

Ik zwem (ik noem het koud water dippen) zelf sinds een jaar een aantal keren per week in natuurwater. Uit reacties blijkt dat veel mensen het ook willen proberen, maar niet goed weten hoe te beginnen. Koud water training/therapie heeft namelijk bewezen voordelen voor de gezondheid maar het moet wel met de nodige voorzichtigheid worden uitgevoerd. Veiligheid en een goede ademhalingstechniek staan voorop.

Vanaf oktober ’23 geef ik daarom workshops waarbij we de ademhalingstechnieken oefenen die gebruikt kunnen worden bij koud water dippen of koud douchen. Ook komen er gezamenlijke ‘koud water dip’ momenten op het lesrooster.

Veiligheid voorop én we maken gebruik van de kracht van community!

LET OP: Als je kampt met bepaalde gezondheidsproblemen (denk aan hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, migraine) is het verstandig om advies in te winnen van een professionele gezondheidsexpert voordat je begint met koud water training/therapie, vooral als je geen ervaring hebt met deze vorm van training.

Vormen van koud water training:

1. Koude douches: Dit is een eenvoudige vorm van koud water training waarbij men koude douches neemt in plaats van warme. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verhogen van de alertheid.

2. Koud water zwemmen: Dit omvat het zwemmen in open water, zoals meren, rivieren of de zee, waar het water een lagere temperatuur heeft dan het lichaam. Dit kan helpen bij het versterken van de immuniteit, het stimuleren van de bloedsomloop en het verbeteren van de mentale alertheid.

3. IJsbaden of koudwaterbaden: Hierbij dompelt men het lichaam onder in koud water, meestal met ijsblokjes, om een verkoelend effect te bereiken. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlichten van spierpijn en het versnellen van het herstel na intensieve fysieke activiteit.

4. Contrastbaden: Dit houdt in dat het lichaam afwisselend wordt blootgesteld aan koud en warm water. Door de afwisselende bloedvatverwijding en -vernauwing kan dit helpen bij het verbeteren van de bloedsomloop en het stimuleren van het lymfestelsel.