Van Power Yoga naar patiënt en weer terug

Veel van jullie kennen mij van de Power Yoga lessen die ik gaf gedurende flink wat jaren. Het was mijn passie ook al ben ik in de basis Hatha Yoga opgeleid. Door een blessure enkele jaren geleden moest ik stoppen met het lesgeven van Power Yoga. Dat ging me behoorlijk aan mijn hart. Ik probeerde het nog een keer op te pakken maar moest echt gedurende lange tijd de handdoek in de ring gooien. Ik kreeg te maken met complicaties en voelde me echt patiënt. Het herstel duurde uiteindelijk ruim 4 jaar. Het was voor mij vooral een training in geduld, dat kun je je misschien wel voorstellen.

Uiteindelijk na een lange periode van rust en weinig verbetering van de klachten, adviseerde mijn fysiotherapeut (die ik al lang ken en waar ik veel vertrouwen in heb, ze heeft een holistische kijk en zag wel dat ik niet blij werd van het ‘niks doen’) om te gaan hardlopen. Gewoon rustig aan opbouwen, een minuutje tijdens een wandeling met de hond. En die dag voelen wat het deed met mijn blessure. En tegen mijn verwachting in voelde mijn hele linkerbeen heel goed aan. Dus zo heb ik rustig aan het hardlopen opgebouwd. En het ging steeds beter met herstellen. Ook boog ze mijn been regelmatig door, wat zoveel pijn deed dat ik letterlijk sterretjes zag. Maar daarna voelde het altijd beter. Het in beweging brengen leverde resultaat op.

Gisteren tijdens de 1e lesdag van de Fysiotherapie opleiding kwam de uitspraak voorbij: Bewegen is goed. Meer bewegen is beter.

Ik heb dit zelf ondervonden; niks doen is geen optie, het verslechtert je conditie, je spierkracht, je flexibiliteit en je humeur. Het gaat dus om het vinden van balans. Ik zou daarom aan de uitspraak toe willen voegen; Ontspannen is goed. Bewust ontspannen is beter.

Sommige mensen ontspannen het beste in de ontspanning (denk aan sauna, massage, rustige yoga) en andere mensen ontspannen juist beter in de inspanning (denk aan hardlopen, wandelen, actieve yoga). Er is geen goed of fout. Het is slechts een ingang.

Yoga is een unieke methode waarbij adem en beweging verbonden worden om tot bewuste ontspanning te komen. En dat kan prima in een pittige yoga les. Met de adem als hulpmiddel ontdek je je grenzen, leer je signalen van je lichaam herkennen, ruimte maken en spanningen loslaten. Ook leer je in een Power Yoga les om je ambities buiten de deur te laten. Je hoeft niet te streven, je hoeft het niet perfect te doen, er zijn geen spiegels en je hoeft er niet uit te zien zoals je (superlenige) buurvrouw of (supersterke) buurman. Je doet het voor jezelf and that’s it.

Vanaf 4 oktober kun je weer bij mij terecht voor een pittige start van zondag! Van 9:30-10:30 uur oefenen we in de studio van Het Yoga Huis in Doetinchem, beperkte plekken ivm de veiligheid en geen ZOOM of opnames, boek dus op tijd!

Ik kijk er erg naar uit om met jullie weer te verkennen, spelen, vallen en opstaan!

Groet Rianne