Yoga tijdens de Zwangerschap

Tijdens mijn studie Hatha Yoga aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte ontwikkelde ik mijn visie op yoga. Ik studeer er inmiddels al 10 jaar en ben er nog niet uitgeleerd. In de jaren dat ik yoga beoefen en er les in geef, heb ik yoga leren waarderen als krachtige methode. Een methode die de weg wijst op je levenspad. Ook in een bijzondere tijd zoals een zwangerschap.

In het specialisatiejaar Zwangerschapsyoga werkten we aan het ontwikkelen van een specifieke visie op deze vorm van yoga. Het is een relatief jonge vorm van yoga die zich in de jaren 60  ontwikkelde in westerse landen. Het is een bijzondere fase in het leven van een vrouw; zwanger worden en een kindje baren. Bij zwangerschapsyoga staat dan ook de zwangere vrouw en haar beleving van de zwangerschap centraal. De adem is de sleutel naar de verbinding tussen lichaam en bewustzijn. De asana’s scheppen vertrouwen in het lichaam. Er ontwaakt een innerlijke kracht  en de zwangere vrouw komt in contact met haar intuïtie. Dit (hernieuwde) bewustzijn neemt ze mee naar de bevalling. Het innerlijk weten ontwaakt. Deze vorm van zwangerschapsbegeleiding is een volwaardige vorm van yoga en een complete voorbereiding op de bevalling .

De lessen die ik ga geven voor zwangere vrouwen (vanaf 14 weken zwanger) zijn gebaseerd op deze visie. Praktisch en nuchter waarbij de oude yogatraditie door westerse vrouwen is gekoppeld aan deze tijd. De lessen kenmerken zich door 3 thema’s:  “ontspanning”, “concentratie” en “kracht” en zijn cyclisch, dat betekent dat je kunt instromen wanneer je wil. De thema’s zijn immers belangrijk voor iedere fase van de zwangerschap en bevalling. De groepen zijn gemengd voor wat betreft het aantal weken zwanger . De zwangere vrouwen leren dus ook van elkaar, iets dat vroeger meer vanzelfsprekend was en nog steeds van grote waarde is.

Omdat dit zo’n bijzondere periode in het leven van de vrouw is, is het waardevol om yoga in te zetten als begeleiding. Ik kijk er naar uit om ook op dit stukje levenspad,  gedurende korte tijd, mee te mogen wandelen.

Groepslessen worden gegeven in Het Yoga Huis in Doetinchem (kijk hier voor het lesrooster). Voor prive sessies of kleine groepen (ben je bijvoorbeeld gelijk zwanger met een vriendin en wil je samen lessen volgen?) nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen.

Hartelijke groet,

Rianne