Yoga als methode naar gezondheid

Met belangstelling volg ik sinds kort Janneke Wittekoek. Ze is cardioloog, heeft een kliniek voor hart- en vaatziekten opgericht en sinds kort ook een politieke partij: NL Beter. Waarin zij pleit voor Healthcare in plaats van Sickcare. In een interview zegt ze: “Het kernprobleem is dat voor ziekte wordt betaald en voor gezondheid niet.”

(lees hier het hele interview)

En dat is nou precies waarom ik de opleiding Fysiotherapie ga doen. Na ruim 10 jaar yoga te hebben gestudeerd, wat toch een geweldige methode is om gezond te blijven, lukt het me niet om er fatsoenlijk van te leven. Een fysiotherapeut kan dat wel. Dus vandaar dat ik ga bij/omscholen.

Ik ben een idealist van nature, dus moet er wel bij zeggen dat ik al plannen heb om yoga en fysiotherapie te gaan combineren in een gezondheidscentrum. Ik denk dat de disciplines elkaar geweldig kunnen aanvullen. Met andere disciplines die ondersteunend zijn aan een gezonde leefstijl.

Janneke pleit hier ook voor; voor het versterken van diverse leefstijlaanbieders en zoeken naar krachtenbundeling binnen deze partijen. Ze zegt zelf namelijk:

“Als preventiecardioloog promoot ik graag een gezonde leefstijl; voorkomen is immers beter dan genezen. Als je bij mij in de spreekkamer komt is het eigenlijk al te laat. Zo’n 80% van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl.”

(quote uit het artikel “Leefstijl als sleutelrol voor publieke gezondheid” )

Door de corona crisis staan gelukkig steeds meer zorgprofessionals op om het belang van een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. Een gezonde leefstijl is hot item.

Yoga als methode past hier perfect in. Er is aandacht voor het fysieke lichaam (ja inderdaad voor bewegen, maar ook voor bijvoorbeeld voeding), voor het emotionele én mentale lichaam. Yoga has it all.

En aan de andere kant worstelen de yogastudio’s om overeind te blijven met de nieuwe 1,5 meter als norm. Want eerlijk is eerlijk, het was al geen vetpot, yogales geven, maar met de helft van de cursisten en dezelfde vaste lasten, wordt het moeilijk om overeind te blijven.

Is dit niet vreemd? De wereld schreeuwt om geheeld te worden, om balans, om weer gezond te worden. Preventie begint de aandacht te krijgen die het verdient. Het kan toch niet zo zijn dat de plekken en mensen die hierin vakbekwaam zijn, gaan omvallen?

Hoe zien jullie de toekomst van yogastudio’s? Ga jij alweer naar je vertrouwde studio toe? Of blijf je online lessen volgen? Combineer je het? Of oefen je buiten? Hoe zie jij de herfst en winter periode tegemoet?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties, want er is veel onzeker maar samen moeten we een nieuwe vorm vinden, dat is wel zeker.

Blijf in contact, ik hoor je graag,

Hartelijke groet,

Rianne