More is less

Soms is less niet more maar is more less.

Less pijn in mijn geval. Hardlopen blijkt (na 3 of is het al 4 jaar? Ik weet het niet eens meer precies) de pijn in mijn knie te verminderen. Na jaren klungelen met operatie en complicaties lijkt er een balans te ontstaan.

Kijk, we weten dat ‘druk druk druk’ niet ‘the way to go’ is. Maar minder minder minder dus blijkbaar ook niet. Omdat ik van nature wel een actief persoon ben, kreeg ik vaak het advies om het ‘rustiger aan’ te doen. Nou werd ik daar zelf niet echt blij van maar mijn geblesseerde knie ook niet.

Tot dat mijn fysiotherapeut zei; ga jij maar eens rustig aan weer hardlopen. ‘Haaaaaa’ (stel je hemels kerkgezang voor) dacht ik! Eindelijk weer actie, bewegen, vuur, warmte!

In de yoga hebben we de guna’s om dit principe uit te leggen. Het idee is dat alles bestaat uit een mix van deze 3 kwaliteiten. Het een kan niet zonder de ander. Maar er kan wel disbalans ontstaan.

Tamas is solide en betrouwbaar. Maar kan ook neigen naar zwaar, traag en stagnatie (herken je minder minder minder?). Rajas gaat over bewegen, vuur, actie en kan zich verliezen in te hard werken, teveel doen (juist; druk druk druk). De kwaliteit van Sattva is harmonie. Het weten. En daarmee brengt sattva de andere 2 guna’s rajas en tamas in balans.

Nou om deze theorie tot leven te brengen is het leuk te vermelden dat ik aan slow running doe. Dus echt zeg maar op een ‘oma tempo’ ren. Heerlijk. Weinig belastend en toch activerend. Mooie balans in de guna’s dus. Ik word er zelfs op aangesproken door voorbijgangers. Blijkbaar is druk druk druk toch nog steeds de norm 😉

In mijn yogalessen zoek ik ook steeds naar balans tussen de 3 kwaliteiten. Inspanning, ontspanning en bezinning. Staan, zitten en liggen. Dynamisch, statisch, navoelen. Het is overal in terug te vinden.

Nieuwsgierig geworden? Ik geef groepslessen in Het Yoga Huis in Doetinchem. Je kunt ook contact opnemen voor Personal Yoga Training, we werken dan met jouw specifieke thema.

Hartelijke groet,

Rianne